בעולם של מדפים עמוסים, תוויות נוצצות ובקבוקים שמבטיחים הרים וגבעות – שמן זית אמיתי הפך למצרך מבוקש אך חמקמק. בירושלים, עיר שבה הקדושה והקולינריה שזורות זו בזו, דווקא חנויות קטנות ושכונתיות מספרות את הסיפור האמיתי של הזהב הנוזלי. הקונים המקומיים כבר יודעים: איכות נמדדת לא לפי מחיר, אלא לפי היסטוריה.
אחת הדרכים לברור שמן זית אמיתי היא לבדוק האם הוא בכבישה קרה ולוודא שיש תאריך מסיק מדויק. מחקר שפורסם באוניברסיטת חיפה קבע כי שמן זית שמופק בכבישה קרה תוך פחות מ-24 שעות מהמסיק, שומר על רמות גבוהות יותר של נוגדי חמצון – ובעיקר על טעם חזק ו"שרף" קל, שמסגיר את איכות הזיתים.
איך תזהו שמן זית איכותי – בלי להסתמך על מדבקה
ברחבי ירושלים, אפשר למצוא יצרנים שמגיעים פעם בשבוע עם שמן טרי מהגליל, לעיתים אפילו במכלים שאינם ממותגים. רבים מהם נמנעים ממיתוג אגרסיבי ומעדיפים שיווק מפה לאוזן. בחנויות הטבע של רחביה, במרכז המסחרי בגילה ואפילו בקיוסקים מסוימים בבקעה – מתגלים לעיתים בקבוקי זכוכית פשוטים עם מדבקה בכתב יד, שמספרת יותר מכל לוגו נוצץ.
(באיזה שמן זית ושאר מוצרים משתמשים בצהרון של הילד שלכם? הורים בירושלים מוציאים ושולחים הביתה – בכתבה הזו)
ירושלמים וירושלמיות שמבינים בשמן זית יודעים לבדוק את הגוון (ירקרק כהה לעיתים), את הסמיכות, ואת התחושה בגרון – צריבה קלה שמעידה על חומציות נמוכה ועל נוכחות פוליפנולים. מחקר נוסף שפורסם לאחרונה באיטליה גילה קשר בין תחושת ה"עוקצנות" לשמירה על ערכי בריאות לב וכלי דם.
כך, מבלי להזכיר את שוק מחנה יהודה או אפילו סופרמרקט כזה או אחר בירושלים, ולו במילה אחת, אפשר להצביע על מהפכה שקטה: החיפוש אחר איכות אותנטית במקומות הכי פחות צפויים. ומי שיודע – יודע בדיוק לאן ללכת.
לעוד חדשות מהשטח בירושלים – ממש כאן