באזור שכונת הקטמונים בירושלים, במרכז מסחרי בקרבת שכונת מעגלי יבנה, שוכנת השווארמה שמטריפה בזמן האחרון רבים מסועדי הרחוב בירושלים –
שימו לב כמה עולה שווארמה ב”מנה וחצי”:
70 שקלים, כן, כן, כן, 70 שקלים ללאפה, ו-60 שקלים לשווארמה בפיתה.
ובכן, מה בעצם קורה כאן? עד לאן יוקר המחייה בירושלים ואיפה זה אמור להיעצר?
“זה טעים שם במנה וחצי, אין מה להגיד”, אומר לקוח שכיום כבר הפך ללקוח לשעבר, “אבל המחיר הזה משוגע. כלומר, טעים ככל שיהיה, אז מחר יבואו יגידו 80 שקל? 90 שקל? 200 שקל? מה זה, השתגעו לגמרי – אני בא עם הבת והבן שלי, ולוקח גם הביתה לאשתי, וגומר עם חור בכיס”.
לקוחה אחרת, שגם היא כמעט חדלה לגמרי מלבקר במנה וחצי, אומרת כי “בפעמים הראשונות אתה אוכל שווארמה ומרגיש שקצת צוחקים עליך, ואז אתה פשוט מפסיק לבוא. אני לוקחת שלושה ילדים שיהיו בריאים, וגומרת עם הלוואה כדי לשלם על שלוש מנות פלוס שתייה. לעצמי אני בכלל לא קונה, ועכשיו כבר הפסקנו להגיע, חוץ מפעמים שהילדים באמת מתעקשים כי תכלס טעים”.
אז איך זה בעצם קרה? ובכן, השווארמה של מנה וחצי אכן עשתה לעצמה שם מצוין, ובצדק, כי היא בסופו של דבר באמת בין הטובות בירושלים, עד כמה שהתחום הזה יכול להיות מדעי או מסוגל להביא סקרי טועמים בקרב סועדי רחוב. ויחד עם זאת, אפילו המיקום של מנה וחצי איננו בלעדי, מפני שממש לידה נמצאת שווארמה נוספת.
אז איך בכל זאת המחיר למנה שווארמה בלאפה הגיע ל-70 שקלים? ייתכן כי יוקר המחייה המאמיר איננו תקף רק לגבי הלקוח, אלא גם לגבי בעלי הבית עצמם שנושאים בעליות הוצאות גבוהות, שחלו בהן תמורות כלפי מעלה לאורך כל החודשים האחרונים. כלומר, השווארמה עולה יותר ללקוח, אבל לא מכניסה יותר לבעל הבית שכורע גם הוא תחת עלויות יוקר המחייה.
ובקיצור, איך לומר – כולם אכלו אותה.