פרח קוצני וניחוחות של אגדה – כך נולד הארטישוק המיתולוגי
עונת הארטישוק חוגגת את האביב בשוק מחנה יהודה בירושלים – ירק שהוא גם חוויה. דוכנים רבים מתמלאים בעוד אוצר מן הטבע, הטומן בחובו יתרונות בריאותיים רבים. פרח הארטישוק היפיפה, שהופיע בעולם לאחר שזאוס מלך האלים חטף שוק.
כן, שוק מחנה יהודה מציע לנו ירק גבעולי, ירוק, היישר מן המיתולוגיה היוונית. יורדים מהרכבת הקלה של ירושלים מודל 2025, ומוצאים במחנה יהודה דוכני ירקות עממיים המכילים גם את פרח הארטישוק בעל שורשים הלניסטים מתקופת יוון העתיקה.
בין רחמו למסודי – זיכרונות של ארטישוק שלא נאכל
כבר בכניסה אל השוק, ברחובות עץ חיים וארבעת המינים, ובירידה למסעדת "רחמו", מקדמים את פני הבאים דוכנים, עליהם מונחים אחר כבוד פרחי ארטישוק ובקיפלי עליהם – אגדה מרתקת. זאוס מלך האלים שטייל על שפת הים התיכון פגש את קינרה, נערה יפיפייה אוספת צדפים על החוף. היא נאותה לעבור להמשיך את חייה איתו באולימפוס. לאחר זמן, התגעגעה לבני משפחתה וברחה לכפר הוריה. זאוס, שגאוותו נפגעה הפך את הנערה לפרח קוצני הנקרא קנרס, הוא פרח הארטישוק.
לא הורגלנו בבית לאכול ארטישוק. מריטת העלים, טבילתם במים, ניקיון הליבה מהקוצים, נראה לאמי לטורח רב. אז לא אכלנו ארטישוק. זאת, למרות הידיעה שהוא מלא בברזל. ההוכחה, ידיה של מסודי, שכנתינו היקרה היו תמיד שחורות, לאחר קילופו המרתוני. גם הידיעה שאכילת הפרח הזה מסייעת בהפחתת הסיכון למחלות לב, כלי דם, סרטן ואחרים, לא גרמה לארטישוק להופיע בביתנו. צמח מפתיע, עשיר ובריא, אך אנו העדפנו ארטי-ק, בלי ה-שוק.
בישול מיתולוגי: בין אפונה לסופריטו – כך תנצחו עם ארטישוק
כשמתקרבים לדוכני הארטישוק, ניתן להריח את הארומה הטרייה, שמפעילה את הדמיון, איך וכיצד לבשל את הפרח היפה הזה. הדרך הפופולרית היא לבשלו במים עם מלח ולימון עד לריכוך העלים. לטבול בשמן זית, שום ולימון. ארטישוק בסלט, באפונה, ממולא בבשר טחון ברוטב אהוב. יש המוציאים תחתיות ארטישוק מהמקפיא ובלי להשחיר את הידיים, מכינים סלט תפוחי אדמה חלוטים, ביצים קשות וקוביות ארטישוק, והמון לימון.

החורשף של ערביי ישראל – ומה שלא כדאי לעשות על שפת הים
על אף שאיננו מתאים לצלחת של חלק מכם –
מי שעוד לא קרא את "סיפורו של הכוכב הכי מדובר בשוק" – שווה לעצור רגע
עונת הארטישוק בשוק מחנה יהודה היא תקופה המבשרת אביב, התחדשות וריענון. אלו שתרים אחר גיוון בתפריט הירקות היום יומי, מוצאים בשושנת עלים מפוארת שכזאת מעדן מגוון, חווייתי לילדים ולמבוגרים. מזמינה את כולכם להכין סופריטו של עוף, תפוחי אדמה וליבות ארטישוק. מתכון מתובל בפפריקה, שום, עלי מרווה, קוביות עגבנייה, לימון וקורט סוכר. מתכון מענג ומנחם. מבטיחה לכם ריח ניחוח בבית, ארומה מתפרצת החוצה וליקוק אצבעות בטרם תברכו את ברכת המזון.
ערביי ישראל מכנים את "קינרה" המכושפת "חורשף", שם המבטא גם הוא את הכישוף שנעשה באותה אוספת צדפים על שפת הים. אז בפעם הבאה, בחוף הים, לא לדבר עם זרים. גם אם הם נראים אלים היישר מחדר הכושר. היזהרו שבאורח מסתורי לא תהפכו למאכל עם היסטוריה, אך עם עתיד, לא ברור.