הכוכב החדש של השוק: הירוק הזה משגע את מחנה יהודה

אחרי איחור אופנתי כמו בכל עונה, הפול הירוק הגיע סוף סוף לדוכנים – וסוחף אחריו גם נוסטלגיה וגם מתכונים מסורתיים בשלל גרסאות מגרות
דוכן ירקות בשוק מחנה יהודה בירושלים עם פול ירוק, שום וירקות עונתיים נוספים, לקוחות וסוחר מקומי
הפול הירוק חוזר לשוק מחנה יהודה – דוכנים עמוסים, לקוחות סקרנים, וריח של אביב באוויר (צילום: בארי שחר)

פול ירוק בפתח השוק: הסימן הרשמי של האביב

בתחנת הרכבת הקלה בירושלים, ממש בפתחו של שוק מחנה יהודה, כבר ממתינים החרוצים והחלוצים שהגיעו מוקדם וקנו שניים-שלושה ק"ג פול ירוק. גם דוכני הירק בדרומו של רחוב עץ חיים, הועמסו בירוק התרמילי והארוך. אצל חיים הירקן, תוכלו לשמוע גם כמה גרסאות מגרות ומרנינות חיך לבישול הפול. אז לכבודו של הצובע את שוק מחנה יהודה בירוק ובתרמיל גדוש פולים – נכוון דרכינו אליו.

הירק שספג את גשמי החורף וצמח לאט ובטוח

מקום נכבד פונה בדוכן ליד השום, הכרובית, והארטישוק, עבור הפול הירוק שהתעכב ולקח לו זמן רב להבשיל. במהלך חורף שלם גדל במתינות וסבלנות, מגביה עצמו קצת, קצת, מידי שבוע. נאמנותו לאדמה, ונאמנותה אליו, ראויות להערכה. היא מזינה אותו, והוא אוחז בה ומגן עליה מסחף מנזקי הגשם ומהשתלטות של עשבים בלתי רצויים.

זיכרונות ילדות: כשפול היה מנת מבוגרים בלבד

בביתנו, אמא בישלה פול על קליפתו והוסיפה קוביות בשר. לא בדיוק אוכל לילדים שבאים מבית הספר. העדפנו אפונה, או שעועית לבנה עם אורז. העדפנו פירה עם כנפי עוף או מקרוני עם גבינה בולגרית. מה לילדים רעבים ולפול?! היה משהו גברי מידי ומאתגר בפול הנח על האורז הלבן. זה היה יותר אוכל בשביל אבא, בשביל דוד משה ודוד מרקאדו, שהיו יושבים ביחד, פחות בשבילינו. הם היו יכולים לכייף על הפול הירוק שהפך לחום בבישול ולקנח בכוסית עראק זחלאווי.

מבשיל באיטיות, מתבשל בסבלנות – וגם זה שיעור לחיים

עזרנו לפרוק חלק מתרמיליו, או לחתוך בזהירות לפי מיקומם של הפולים הפנימיים. התבגרנו, והתבגר טעמינו. עתה, גם אנו בחודשי האביב ממתינים לכוכב שוק מחנה יהודה המחוזר ע"י עקרות ועקרי הבית. ירק המכיל ברזל, חלבון, חומצה פולית, מגנזיום ויטמין B והמון סיבים תזונתיים.

המושג "סבלנות" צמוד לירק העונתי הזה. הפול הירוק הוא בין האחרונים בשדה שאמור להשלים את הבשלתו. וכשבערוגת הגינה מסביב לחבית עמדו לרקד כרוב עם כרובית, עם הסלק והעגבנייה, הוא נשען על מקלו לא זע ולא נע – תרמיליו ריקים עדיין. ולאחר שהפול המסכן גילה סבלנות להבשלתו, גם המטבח ממשיך במגמה זאת. יש  לקלף סיביו מהצדדים, לחתוך את הפולים לחתיכות אכילות, ולבשל המון זמן, יחסית לירקות אחרים.

הצעות בישול: מהמרוקאי עד הטורקי – תבחרו סגנון

ככה זה בחיים, אולי באנו ללמוד מהפול שיעור. כדי להצליח, חייבים להשקיע זמן וסבלנות, לטפל, להעריך, לחשוב על המטרה ועל הדרך הנכונה להגיע אליה. יחד עם זאת, ננסה אפשרויות בישול מגוונות. בישול פול מרוקאי עם המון כורכום ושום. פול טורקי עם עגבניות מרוסקות. פול ירוק עם לימון וכוסברה, או פולים עם כמון – מושרים, מבושלים ומטוגנים. נסו את הדרכים השונות, התנסו בטעמים המגוונים. נצלו את העונה ותיהנו מהירוק היפה, שאמא אדמה וגשמי הברכה דאגו להביא לשולחננו.

שיתוף
שיתוף
הישארו מעודכנים רוצים לקבל את הפושים החמים של ירושלים אונליין? בפעם אחרת כן

ירושלים-online הוא אתר דעות וידיעות המסקר את החיים בירושלים בעין כנה וישרה.
מול עולם של תקשורת מוטה, לעתים בעלת אינטרסים פוליטיים ומסחריים, שבו צפה וחוזרת עיתונות שטחית בסיקור החיים בעיר,
מביא ירושלים-online את המציאות כפי שהיא, לעתים בצד הימני של המפה, לעתים בשמאלי, לעתים מזווית חילונית, ולעתים דתית,
הכל דרך נבחרת של כותבים וכותבות ללא פחד וללא כל כוונה לחשבן לאינטרסים כאלו ואחרים.
האינטרס היחיד – שיקוף האמת והמציאות בנושאים של דת ומדינה, ביטחון אישי וצבא, יחסי חילונים-חרדים, יוקר המחייה,
שיקוף המציאות והאמת של ירושלים