מלך המדורה – תפוח האדמה, חוזר לבעור, להתרכך, לשמח כל חיך ולב בל"ג בעומר – חוויה שמתחילה בשוק מחנה יהודה.
ל"ג בעומר כבר פה, זאת יודע כל קרון ברכבת הקלה בירושלים, שמטילה עוגן בתחנה הכי מבוקשת והכי עמוסה בעיר – תחנת השוק. ילדים, נערים, קבוצות של צופים, בני עקיבא, ועדי עובדים, כולם-כולם מחפשים בימים האחרונים את הבסטות הכי מבוקשות בשוק של העיר – אלו שעליהן מפוזרים תפוחי האדמה.
מדורות של שמחה, ריחות, עשן וטעמים מקועקעים בזיכרון, והתחושה מוכרת ומשלהבת. כמו תמיד, גם הפעם יהיו תפוחי אדמה נימוחים ומושלמים. לשונות האש באדום וכתום לוהט יערסלו את פרי האדמה האהוב על כל החוגגים. אלו המציינים את סיום אירוע מותם של תלמידי רבי עקיבא מהמגפה ואת הילולת רבי שמעון, שזה היום בו נפרד מהעולם.
שאול, מרחוב עץ חיים באזור השוק מתכוונן תמיד ל"ביקוש", שהזמן והמועד לא ישאירו אותו פנוי, והידיים העובדות יעמיסו עוד ועוד, את גיבור החג. גיבור צנוע, אך גם קפטן וגם חלוץ מרכזי, קשר, מגן ושוער. זה שמככב בכל התפקידים, ומשנה טעמו מטוב, לטוב יותר, למצוין ולהכי הכי בכל מיני וריאציות קולינריות שהיצירתיות המטבחית מאפשרת.
ברחובותיו של השוק הוא לפעמים רדום, ותשומת הלב איננה מתמקדת בו. מי שמתכנן לביבות, צ'יפס, מרק תפוחי אדמה, או מפרום, יסור ביום יום לבנימין או לדויד ויקנה כמה תפוחי אדמה לצהריים. אך לקראת הערב הקריר בו יחגגו הגפרורים, המצתים, הגחלים, המרשמלו והפיצוחים – יוכתר מלך אחד.
כשחוגגים עם תפוחי אדמה – יש גם מי שזוכרים בשקט את סעיד דויד משה ז"ל
באומץ רב יתגלגל אל עומקה של המדורה, אל חבריו הגחלים וירקוד שם את ריקוד הקסם, שם תהפוך קליפתו לצבע הלילה, יזכה להתרכך ויקבל טעמו האגדי והחד שנתי. מפקעת חומה וצנועה ששאבה מהאדמה דשן וטעמי האזור, שמש ים תיכונית וגשם, נאסף לשקים ומובל לשוק מחנה יהודה ולעוד מקומות ברחבי הארץ ואף מיוצא לחו"ל.
המולת קונים והיערכות אקסטרא של דוכני תפוח האדמה לקראת ל"ג בעומר – שוק מחנה יהודה בחגיגה שבצדה גם זיכרון (צילום: בארי שחר)
בגווניו השונים הוא מפתיע, כמו גחלת חבויה הוא נושא בתוכו את חום האדמה ואת סוד גידולו האיטי והסודי. בכל צורה שיופיע, אם זה במדורה, או סתם בקומזיץ של החברים, יגלה שהוא זורם ומתחבר לכל תכנון. יגדיל ראש באפייה, טיגון, גריל, חלק מהמנגל, הסלטים, הנישנושים והחטיפים. מלך אמיתי, הנושא גם שמות רבים כמו דזירה, ניקולה, לאורה, אלו הוענקו לו כשעוד גבעוליו התת קרקעיים צמחו באירופה. כאן בארצינו הוא נקרא גם בולבוס ופטטה.
תמיד מיהרנו מבית הספר הביתה ביום שידענו שאמא הכינה לצהריים פירה חם, עם כנפי עוף מעליו וסלט ירקות. עוד מעדן שפתח את תאבונינו היה קציצות העיג'ה מתפוחי אדמה, כמו של סבתא עליזה ז"ל. ובל"ג בעומר הזה נזכור ולא נשכח "הדוד משה", קיבוצניק אמיתי שנרצח בניר עוז בשביעי לאוקטובר – סעיד דויד משה ז"ל, שגידל במשך שנים ארוכות את מי שהפך למלך השדה ולאגדה קולינרית.