מנה שווארמה ב-70 שקלים? יוקר המחיה בישראל ובירושלים
אם פעם שווארמה הייתה הבחירה הטבעית למי שרצה ארוחה מהירה במחיר הוגן, היום מדובר במותרות של ממש. יוקר המחיה בישראל לא פוסח גם על דוכני האוכל המהיר, ומחירי השווארמה בירושלים מגיעים לגבהים חדשים. מנת שווארמה בלאפה נמכרת כעת בלא מעט מקומות בעיר במחיר של 65-70 שקלים, ובמקומות מסוימים אף יותר.
"בשבוע שעבר נכנסתי לקנות שווארמה ויצאתי בהלם, מספר אלירן, תושב ירושלים, סטודנט. "ראיתי תפריט ובו לאפה שווארמה ב-70 שקלים. אני זוכר שפעם הייתי קונה שלוש מנות במחיר הזה. זה פשוט לא הגיוני".
למה מחירי השווארמה התייקרו כל כך?
יוקר המחיה מכה בכל התחומים, ובעלי מסעדות ודוכני אוכל בירושלים מסבירים כי גם בענף המזון המחירים עולים ללא שליטה. התייקרות חומרי הגלם, עליית מחירי הבשר, החשמל ושכר העובדים – כל אלו מובילים לכך שהמסעדות נאלצות להעלות מחירים. "בשר הפך ליקר מאוד, וגם כל התוספות מסביב", אומר גורם בענף המזון בירושלים. "הוצאות החשמל זינקו, ירקות יקרים יותר, וגם שכר העובדים גבוה יותר. התוצאה היא שהצרכן הסופי משלם יותר, ואין לנו הרבה מה לעשות".
יוקר המחיה הופך את השווארמה למותרות
אם בעבר שווארמה נחשבה לארוחה עממית שכל אחד יכול להרשות לעצמו, הרי שהיום המחירים גורמים ללקוחות לחשוב פעמיים. "פעם היינו קונים שווארמה על הדרך, היום זה כבר לא מובן מאליו," אומר דני, ירושלמי שמעדיף להסתפק בפלאפל. "אחרי שרואים תפריט עם מחירים כאלה, הרבה אנשים פשוט מחפשים חלופות זולות יותר".
האם המחירים ימשיכו לעלות? בעלי מסעדות מזהירים כי אין צפי לירידה, והמשמעות היא שישראל עלולה להפוך לאחת המדינות שבהן שווארמה נחשבת לאוכל יוקרתי ולא נגיש לכולם.
המספרים מדברים בעד עצמם. מנת שווארמה בלאפה ב-70 שקלים היא כבר לא הפתעה, והיד עוד נטויה. האם בקרוב נשלם 80 ואפילו 100 שקלים על שווארמה? הלקוחות לא מרוצים, אבל נראה שאם הם לא יצביעו ברגליים, הם ייאלצו להתרגל למציאות החדשה.