שוק מחנה יהודה לובש פסח: מה בוחרים הקונים רגע לפני הסדר?

הכרישה נחטפת, הביצים נערמות, הדגים שוחים בין הזיכרונות: פסח 2025 בירושלים – שוק מחנה יהודה מתמלא בריחות חג ובבחירות מסורתיות
קולאז' של דוכני ירקות ונשים קונות בשוק מחנה יהודה
מחנה יהודה בשיא ההכנות לפסח – ירקות טריים, חיילים וקונים מכל קצוות הארץ (צילום: בארי שחר)

חג פסח מהווה הזדמנות מצוינת לגוון את התפריט בירקות שופעים המציינים את עונת ההתחדשות. הירקנים בשוק מחנה יהודה בירושלים, בעלי ניסיון, מעמיסים את הירקות הכי מבוקשים והכי נרכשים בעונה זאת. חיים ושוקי ברחוב ארבעת המינים, אדון חיות ברחוב התות ואחרים מתכווננים לקראת נאמני שוק מחנה יהודה, עוד ביורדם מהרכבת הקלה. אלו מסתערים ממוקדי מטרה על גידולי השדה, שסיימו לרוות את גשמי החורף, ליהנות מדשן האדמה ומטיפולם המסור של חקלאי הצפון והעוטף הדרומי.

מהכרפס ועד הכרישה: ירקות שורש שמובילים את החג

הכרישה, או בשמה העממי לוף או פרסה, ירק מאכל, שתורבת מהשום הגבוה. לליל הסדר עומדות עקרות הבית, עומלות ומעבדות את פלא הטבע הזה לקציצות ולביבות מהממות. הכרפס, או הסלרי על צוואר השורש המעובה שלו, משמש כתבלין על. ירוק וריחני בבישול המרק וכחבר אמיתי ליד הקניידלך השוחים עימו ועם הגזר. כן, גם הגזר שנחשב רב שנתי, לקראת פסח מקבל את אות המועדף. הוא נבחר ליהלום שבכתר, לקציצות הגפילטע פיש ומככב בסלטים מתוקים ובריבות קונפיטורה גם לאחר הפסח, בחגיגות המימונה.

הביצים, הדגים והפיצוחים – סיפור של מסורת ואוכל

תפוחי האדמה הם, הם ראשי הקבוצה והמפקדים. כתחליף לקמח, ללחם, לפסטות וכו'. אוצרה של אדמה, ממנו יבושלו, יטוגנו, יהפכו לפשטידות ולפירה רך וחם. צמח הארטישוק, על לבבותיו, הוא שמעולם לא הגיע לביתינו, נחטף מעל הדוכנים המתמלאים מחדש במהרה.

בסירים שהוכשרו לחג יוכנו מגוון מטעמים לאניני טעם. מלבד הירקות, השוק מציע מגדלים של תבניות ביצים להן יש ביקוש רב. כמעט לכל מאכל ותבשיל יש להוסיף ביצים. הלולנים בצפון הארץ – מדלתון, עלמה, צוריאל, אלקוש, אביבים ואחרים – סיכנו חייהם בתקופת המלחמה ולא נטשו אחריותם. שיווק תוצרת הלול לעם שלם ולקראת פסח, חושף אחריות, גבורה וציונות. השיגורים מלבנון לא מנעו מלהציף את מחנה יהודה בביצים טריות, ביצי זהב!

קולאז' של דוכן ביצים עם תורים ארוכים בשוק מחנה יהודה
סביב דוכני הביצים – תוצרת הלולנים מהצפון שזורמת לשוק למרות המצב הביטחוני (צילום: בארי שחר)

והיישר מברכות הדגים הגיעו אל השוק קרפיונים ובעלי סנפיר אחרים, למסע אל צלחת החג. דגים היודעים ערכם המסורתי וגאים בתבשיל שיוכן מהם. במשפחתנו אכלנו קציצות דגים מתובלות. אך כשגדלנו ונחשפנו לגפילטע פיש, קציצת הדג, מהמטבח היהודי המזרח אירופאי, הבנו שאין לה מתחרה. גפילטע פיש שרק סבתא חנצ'ה וסבתא רבקה עליהן השלום, קלעו בול בהכנת "הממתק" הזה לפסח. כל יתר הדומים למאכל זה הינם בגדר דומים.

דוכני הפיצוחים במחנה יהודה גם הם לובשים פסח. אגוזים ושקדים בתבניות מחכים לתמוך בהכנת החרוסת, והמג'הול מחייך בקופסאות המובאות לשוק מדרומה של הארץ. לא ניתן להתעלם משפע יבול הפול הירוק, ומגבעולי וראשי השום הטרי, כל אלו יחנכו מנות טעימות, בליווי ברכות ותפילות שאולי יעזרו להשיב את ה"סדר" על כנו.

שיתוף
שיתוף
הישארו מעודכנים רוצים לקבל את הפושים החמים של ירושלים אונליין? בפעם אחרת כן

ירושלים-online הוא אתר דעות וידיעות המסקר את החיים בירושלים בעין כנה וישרה.
מול עולם של תקשורת מוטה, לעתים בעלת אינטרסים פוליטיים ומסחריים, שבו צפה וחוזרת עיתונות שטחית בסיקור החיים בעיר,
מביא ירושלים-online את המציאות כפי שהיא, לעתים בצד הימני של המפה, לעתים בשמאלי, לעתים מזווית חילונית, ולעתים דתית,
הכל דרך נבחרת של כותבים וכותבות ללא פחד וללא כל כוונה לחשבן לאינטרסים כאלו ואחרים.
האינטרס היחיד – שיקוף האמת והמציאות בנושאים של דת ומדינה, ביטחון אישי וצבא, יחסי חילונים-חרדים, יוקר המחייה,
שיקוף המציאות והאמת של ירושלים